İK Programı – Departman ve Kullanıcı Yetkilendirme ve İstek Listesi
İnsan Kaynakları Programı
Yetki Grubu Oluşturma ve Düzenleme
Bu sayfa üzerinde var olan yetki gruplarınızı, bu grupların kapsadığı departmanları ve kullanıcıları görüntüleyebilirsiniz.
Yetki grubu oluşturup üzerinde işlemler gerçekleştirebilir veya var olan gruplar ile ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz.
- Yetki grubu adı düzenlenebilir.
- Yetki grubu silinebilir.
- Modüllere yetkilendirme gerçekleştirilir.
- Yetki grubu içerisine departman ataması gerçekleştirilir.
- Yetki grubuna departman haricinde ek olarak bireysel şekilde kullanıcı eklenebilir.
Yetki grubunu sistemden kaldırmak isterseniz, yetki grubunun adını düzenlemek için kullandığımız “kalem” simgesinin sağında bulunan “çöp kovası” işaretine tıkayınız.
İlk bölüm olan “Yetki Grubu” sekmesi içerisine girerek modüller üzerinde uygulanabilecek olan yetki tanımlamaları sağlayabilirsiniz.
İlgili modül üzerinde “Okuma” yani kullanıcıların verileri görüntüleyebilmesi işlemine izin verebilirsiniz.
“Yazma” yani kullanıcıların yeni veri ekleme veya var olan verileri güncellemesine izin verebilirsiniz.
“Sil” yani kullanıcıların görebildikleri verileri sistemden kaldırmasına izin verebilirsiniz.
Gerekli izinleri tanımadıktan sonra “Kaydet” butonuna tıklayarak yaptığınız değişiklikleri kaydediniz.
Sol tarafta bulunan “Departman Listesi” alanından yetkilendirmeye dahil olmayan departmanları görüntüleyebilir, departman adına tıklayarak yetkilendirmeye dahil edebilirsiniz.
Sağ tarafta bulunan “Yetkili Departman Listesi” alanından yetkilendirmeye dahil olan departmanları görüntüleyebilir, departman adına tıklayarak yetkilendirme dışı bırakabilirsiniz.
İşlemleri gerçekleştirdikten sonra “Departmanları Kaydet” butonuna tıklayarak işlemlerinizi kayıt edebilirsiniz.
Sol tarafta yetkilendirmeye dahil olmayan kullanıcıları “Kullanıcı Listesi” başlığı adı altında görüntüleyebilirsiniz. Kullanıcıların isimlerine tıklayarak sağ tarafta yer alan “Yetkili Kullanıcılar Listesi” içerisine alabilirsiniz.
Yetki grubundan kullanıcı çıkarmak için sağ tarafta bulunan “Yetkili Kullanıcılar Listesi” başlığı altındaki kullanıcıların isimlerine tıklayabilirsiniz.
İşlemleri gerçekleştirdikten sonra “Kullanıcıları Kaydet” butonuna tıklayarak işlemlerinizi kayıt edebilirsiniz.
İstek Listesi
“İzinler” başlığı altında kullanıcıların talep etmiş oldukları izinler ile ilgili olarak iznin başlangıç ve bitiş tarihini, toplam izin süresini, kullanıcının hangi gün işe dönüş yapacağını,talep ile ilgili olarak bir açıklama varsa açıklamanın incelenmesini, izin süresince kullanıcının yerine kimin görevli sayılacağını görüntüleyip gelen izin talebine onay veya red olarak cevap verebilirsiniz.
Talebi cevaplamak için ilgili izin talebinin durumunda beliren turuncu rekli “BEKLİYOR” butonuna tıklayınız.
Butona tıkladığınız zaman karşınıza “ONAYLA” ve “REDDET” olarak iki buton çıkmaktadır.
Onaylamak için “ONAYLA” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
Red cevabı vermek için ”REDDET” butonuna tıkladıktan sonra açılan pencere içerisinde ilgili alana red cevabınızın açıklamasını yazınız. Yazınızı tamamladıktan sonra pencerede bulunan “REDDET” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
Talebi cevaplamak için ilgili ödeme talebinin durumunda beliren turuncu renkli “BEKLİYOR” butonuna tıklayınız. Butona tıkladığınız zaman karşınıza “ONAYLA” ve “REDDET” olarak iki buton çıkmaktadır.
Onaylamak için “ONAYLA” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
Red cevabı vermek için ”REDDET” butonuna tıkladıktan sonra açılan pencere içerisinde ilgili alana red cevabınızın açıklamasını yazınız. Yazınızı tamamladıktan sonra pencerede bulunan “REDDET” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
Mesai talepleri ile ilgili olarak ne zaman fazladan mesai yapıldığını,ne kadarlık bir süre geçirildiğini, varsa açıklamasını görüntüleyebildiğiniz bir tablo karşınıza çıkacaktır.
Talebi cevaplamak için ilgili ödeme talebinin durumunda beliren turuncu renkli “BEKLİYOR” butonuna tıklayınız. Butona tıkladığımız zaman “ONAYLA”, “REDDET”, “İZİN” ve “ÖDEME” olmak üzere 4 farklı seçenek çıkmaktadır.
Eğer kullanıcının gerçekleştirmiş olduğu fazladan mesai ile ilgili bir işlem gerçekleştirilmeyecekse “ONAYLA” butonuna tıklayarak mesai süresini onaylayabilirsiniz.
Red cevabı vermek için ”REDDET” butonuna tıkladıktan sonra açılan pencere içerisinde ilgili alana red cevabınızın açıklamasını yazınız. Yazınızı tamamladıktan sonra pencerede bulunan “REDDET” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
Mesaide geçirilen süre kadar izin tanımlaması gerçekleştirmek için ”İZİN” butonuna basmanız yeterli olacaktır.
Ek mesai süresi kadar bir ödeme gerçekleştirilecek ise “ÖDEME” butonuna tıklayınız. Açılan pencere içerisinde maddi tutar, para birimi, ödemenin gerçekleştiği/gerçekleşeceği tarihi, ödemenin net ya da brüt olarak türünün seçimi, ödeme açıklaması gibi bilgileri doldurunuz.
Eğer ödeme gerçekleştiyse “ÖDENDİ” seçeneğini aktif edebilirsiniz. “ONAY SÜRECİNİ ATLA VE ONAYLA” seçeneğini aktif ederseniz gerçekleştirdiğiniz ödeme tanımlaması otomatik olarak onaylanacaktır.
Aktif etmediğiniz zaman gerçekleştirdiğiniz ödeme bilgisi talep olarak ekranlara yansıyacaktır.
“SMS BİLDİRİMİ GÖNDER” ve “MAIL BİLDİRİMİ GÖNDER” seçenekleri ile mesai bilgisi olan kullanıcıya işlem ile ilgili olarak bildirim iletilmesini sağlayabilirsiniz.
Talep Girişi
Profil sayfanıza erişim sağladıktan sonra profil kartınızda bulunan menüden talep girişi sağlayacağınız maddeyi seçebilirsiniz.
Eğer izin seçilecek olursa öncelikle özet bilgi görüntülenecektir. İzin menüsü altından izinler sekmesine tıklayarak izin girişi sağlanacak alana erişebilinir.
Ödeme ve Mesai sekmelerine girildiği zaman ilgili talep butonu yardımı ile giriş sağlanabilir.
İzin, Ödeme veya Mesai talebinde bulunulduğu zaman yöneticilere bildirim yardımı ile haber verilmektedir. Değerlendirilip onay verilmesi ya da sebebi ile birlikte red cevabının verilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede şirket içi gerçekleşen işlemlerin takibi kolayca kişi bazlı olarak da incelenebilir ve takip edilebilir olarak yürütülebilmektedir.